Близо 57 милиона души от Вашингтон до Ню Йорк и Бостън ще бъдат засегнати

 

Историческа зимна буря е на път да удари САЩ до няколко часа. Близо 57 милиона души от Вашингтон до Ню Йорк и Бостън ще бъдат засегнати от снежното бедствие.

 

Утре властите и жителите в района на седем щата, сред които Ню Йорк, Масачузетс, Мейн и Пенсилвания, се готвят за обилни снеговалежи, поройни дъждове и ураганни ветрове със скорост до 70 км/ч днес следобед и до утре. Това е най-гъсто населеният район на САЩ и там живеят около 100 000 българи.

 

„Моето послание към нюйоркчани е да се подготвят за нещо по-лошо, от всичко, което са виждали досега”, заяви кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.  "Искам всички да разберат, че сме изправени пред, вероятно, най-голямата снежна буря в историята на града. Ранните прогнози за бурята са, че ще натрупа лесно 60 сантиметра сняг, потенциално може да стигне до един метър сняг", каза още той.

 

Повече от 15 сантиметра сняг вече паднаха в градчето Андовър, щата Масачузетс,  северно от Бостън. Заледените пътища се превърнаха в истински кошмар за шофьорите в Бъфало, щата Ню Йорк. Улиците приличаха повече на ледена пързалка.  Десетки автомобили излязоха от пътя и се обърнаха.  Сняг натрупа и във Филаделфия. Жителите на града излязоха да изчистят заледените тротоари.

 

Повече от 1500 снегорина ще се борят да държат хиляди километри улици в Ню Йорк проходими по време на бурята. Междувременно хората се подготвят, купуват лопати и луга и зареждат гориво. В Бостън може да натрупа до близо метър сняг, което е сериозна предпоставка и за транспортен хаос. Вече хиляди полети са отменени в засегнатите щати.

 

Репортер: Ясен Дараков