Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай

Случай на птичи грип е регистриран в Бургас, съобщиха от Министерството на земеделието и храните. Носителят на заразата е пеликан, като трупът на птицата е намерен в защитената местност "Пода" край Бургас. Това е първият доказан случай на птичи грип у нас.

 

Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай.

 

 

 

Зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров обясни, че на 22 януари в лабораторията на град Бургас на 22 са установени две мъртви птици, които на 23-ти януари са взети за изследване, съобщи БГНЕС. Вчера са приключили изследванията и е установено, че едната е била болна от познатия ни от 2006 г. птичи грип.

 

На този етап няма нищо обезпокоително, защото са предприети всички необходими предпазни мерки“, каза още зам.-министър Цветан Димитров. 

 

Д-р Дамян Илиев, зам.-изпълнителен директор по здравеопазване на животните към Българската агенция по безопасност на храните, заяви, че се извършват рутинни мерки, които включват уведомяване на населението. Информирани са всички собственици на птици и са им дадени указания. Въведени са засилени мерки за сигурност.

 

Репортер: Цеца Алексова

 

Видео: БГНЕС