Земеделският комисар обясни, че засега помощ от Брюксел за млекопроизводителите няма да има

 

Проблемите на млекопроизводителите у нас се задълбочават, а бързо решение не се вижда на хоризонта. С всеки изминал месец литърът се продава за все по-малко, а разходите на фермерите не намаляват.

 

По данни на Европейската комисия от началото на 2014 година досега цената на суровото мляко в България е паднала с над 10 стотинки. Цените се сриват и в редица други европейски държави. В Латвия и Литва един литър от месеци се продава за по-малко по 50 стотинки.

 

Всяка държава обаче сама ще трябва да търси решение на кризата, породена от пренасищането на пазара заради руското ембарго. В интервю за Нова земеделският комисар Фил Хоган обясни, че Европейската комисия следи случващото се, но допълнителна помощ за производителите засега няма да има.

 

„Единствените страни, които сериозно пострадаха след въвеждането на руското ембарго по отношение на млечните продукти, бяха балтийските страни и Финландия. Износът им намаля с 25%, а цените паднаха с почти 20%. Именно заради това подпомогнахме допълнително млекопроизводителите там. В останалите страни няма такъв сериозен проблем”, заяви комисар Хоган.

 

Според него сериозна криза все още няма. „Цените на млякото падат след историческото покачване преди около година до едни доста по-скромни равнища, но средната цена на млякото в ЕС е все още над 30 евроцента на литър. Това е над себестойността на продукцията в повечето страни-членки”, подчерта той, но все пак уточни: „Ще продължим да следим ситуацията в контекста на нарастването на производството в Европа и отпадането на млечните квоти, за да преценим какви допълнителни мерки можем да предложим на млекопроизводителите”.

Няма предложение за допълнителни мерки след руското ембарго
- Фил Хоган, европейски комисар по земеделие и развитие на селските райони

 

За комисар Хоган ключът към решаването на проблема се крие в продажбите извън Европа. „Отпуснахме допълнителни 30 милиона евро за прилагане на промоционални програми  и вече виждаме известен успех по отношение на дистрибуцията на свинско месо в далечния изток”, напомни той.

 

Българските производители обаче изобщо не са оптимисти за бъдещето.  През миналата седмица те за пореден път алармираха, че евтините млечни продукти, които заляха българския пазар след началото на руското ембарго, както и все по-ниската изкупна цена създават сериозни пречки за тях. „Ние, ако продължаваме така, ще ликвидираме както сектора животновъдство, така и млекопреработка”, коментира преди десетина дни и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров.

 

Ако тази седмица българското правителство не намери начин да помогне на сектора, се очаква за пореден път фермерите и техните животни да изпълнят улиците на страната.

 

Автор: Мариана Конова