ГЕРБ-СДС също направиха изявление след разговора във вторник

„Ако очаквате някаква конкретика - не мога да ви дам такава. Защото изслушахме техните идеи и оттук-нататък ще трябва да ги обсъдим с колегите. Казахме и някои наши приоритети. Това беше първа среща. Нищо конкретно не се случи на нея”. Това заяви Тошко Йорданов пред журналисти след срещата си с преговорния екип на ГЕРБ-СДС в Народното събрание. На масата за преговори седнаха Теменужка Петкова, Рая Назарян и Деница Сачева от ГЕРБ, а от страна на ИТН - Тошко Йорданов, Станислав Балабанов и Павела Митова.

Преговорите за ново правителство: Кои партии откликнаха на поканата на ГЕРБ-СДС

По думите на Йорданов „ситуацията е достатъчно тежка и сложна”. „Защото страната без правителство е блокирана. А понякога с лошо правителство е по-зле. От година и нещо обясняваме, че най-правилният вариант за нас е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ явно са достигнали до тази идея. Но от идеята до реализацията има много работа”, подчерта той.

"Хората си споделиха управленската програма. Ще помоля да не се правят някакви генерални изводи. Не сме разговаряли за министри", посочи Йорданов.

Йотова: На лидерски срещи за кабинет може би ще се отзоват повече партии

ГЕРБ-СДС също направиха изявление след проведените разговори. „Срещата премина в конструктивен дух. Обсъждахме конкретните политики, които предлагаме в управленската ни програма - за пазара на труда, енергетиката, образованието и съдебната реформа. Чухме какво мислят ИТН по нашите предложения”, каза избраната за депутат от ГЕРБ-СДС Деница Сачева.  

„Оставихме вратата отворена, за да продължим нашите разговори конкретно по политики. Разговори, които касаят конкретно състав, структура на правителство и конкретни имена, не са водени. Изобщо не са поставяни на дневен ред”, категорична беше Сачева. Тя подчерта, че някои от идеите на ГЕРБ-СДС се припокриват с тези на ИТН, но имало и различия.

Сачева обяви, че партията ѝ остава на твърдата позиция, че страната има нужда от редовно правителство. Затова са предложили формула, която се нарича „правителство на споделената отговорност”.

„Утре сутрин нашата парламентарна група ще се събере, за да излъчи и нашата номинация за председател на Народното събрание. След това ще видим как ще протече утрешният ден, за да решим какви действия ще предприемем занапред”, заяви избраната за депутат от ГЕРБ-СДС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase