Забравени от държавата и институциите

 

През последните дни Нова телевизия разказа за десетки родители, превърнали се в заложници на своите деца с увреждания. Историите, разказани от Миролюба Бенатова, предизвикаха вълна от реакции. Но не и от страна на държавата. 


В България децата с увреждания, които вече са пълнолетни, са ничия грижа. Те не могат да посещават дневните центрове, в които са работили с тях до вчера, защото от днес физически вече са възрастни, макар и ментално да са деца.   

Още по темата

 

Към голямата тема се прибавя и историята на една смела майка, която вече 18 години се бори с диагнозата "чиновник", лишила дъщеря й от адекватна грижа. Искра Влахова е майка на сляпо-глухата Мария, която вече е пълнолетна. От повече от година работи в софийския дневен център за деца с увреждания "Слънчоглед". Център, в който няма да покажат вратата на Мария.


По думите на Искра държавата не е абдикирала. Нея просто никога не я е имало. 
За да се грижи за хората с увреждания е създадена Агенцията за хората с увреждания. 


Не знам какво прави тази агенция. Знам за какво беше създадена преди повече от 10 години. Тя трябваше да изготви регистър на хората с увреждания на база, който да се установят техните нужди и да се създадат адекватни социални услуги”, заявява тя.

 

Такъв регистър няма. Няма и адекватни услуги. А ако промяната не се случи, Искра е готова да запали искрата. 


Държавата също не помни, че има деца с увреждания. Показва го с нежеланието си  да коментира проблемите им. Но уверява, че пише поредната стратегия, която може никога да не стане факт.