Във Варна може да бъде отворен втори център за тях

 

След серия репортажи по Нова най-накрая някакъв шанс за младежите с увреждания. 

 

Филмът на Миролюба Бенатова провокира реакция, показвайки как родените с тежки малформации са обречени на самота и страдания, след като навършат 18. А заедно с тях и целите им семейства. 

 

Ясен е първото дете във Варна, което учи в нормално училище. 11 години майка му всеки ден е с него в класната стая. Сега синът ѝ е на 23 и няма място, където през деня друг да поеме грижите за него.

 

 „Нямам сили вече. Аз съм на 55 години. Аз не се боря за място за моето дете. Той има достатъчен кръг от приятели и познати. Ние не сме изоставени, ние водим нормален пълноценен живот, но аз не мога да твърдя, че моят живот трябва да бъде негов и неговият не трябва да бъде мой”, заявява Олга Божилова.

 

Във Варна има един дневен център за младежи с тежки увреждания. Капацидетът му е 35 души, а чакащите са стотици. Затова майките настояват в града да бъдат изградени три такива центъра.


  
 „Архитектурната среда трябва да е максимално достъпна. Трябва да има санитари, които да помагат за обгрижването на хората през деня”, заявява Галя Койчева.

 

От общината имат идея за сграда, където може да бъде изграден такъв център, но трябва държавата да ѝ прехвърли собствеността. 

 

 „Една бройка от 30-40 места ще можем да заложим като начало”, обясни д-р Лидия Маринова, зам.-кмет на Община Варна. 

 

Майките очакват бърза реакция и от държавата иначе са готови да тръгнат на мирен поход до София.