Смехът като вид дишане е програмиран и заложен в тялото ни, но в много случаи мозъкът отхвърля това

Смехът помага при борбата с тежки болести. Това каза за Агенция "Фокус” Деница Александрова, водещ на сесии по смях във Велико Търново. По думите й до този извод след дълги проучвания е стигнал индийският д-р Мадан Катария, които е и създателят на йогата на смеха. 

 

"Лекар по образование Мадан Катария започва проучване за ползите от смеха, събирайки информация за множество хора, излекували се от тежки болести само с помощта на смях. Решава да създаде социални клубове, в които хората да се смеят”, обясни водещата на сесиите. 

 

Тя уточни, че първоначално събраните групи се смеели на вицове, но впоследствие д-р Катария започнал да търси начини как смехът да стане по-полезен

 

"Стигнал е до извода, че не е нужно смехът да идва от мозъка, той може да се създава и от тялото. Това може да става изкуствено чрез йогата на смеха например, но има същите полезни свойства за организма ни”, коментира Деница Александрова. 

 

Според д-р Катария смехът като вид дишане е програмиран и заложен в тялото ни, но в много случаи мозъкът отхвърля това. 

 

"Първоначално на една от първите ми сесии по смях, отказвах да се смея на такива нелепи неща, мозъкът ми се съпротивляваше. Впоследствие обаче, след такъв смях, виждайки колко добре влияе на целия ти организъм, ти искаш още”, каза още водещата на сесиите по смях. 

 

Тя допълни, че поради голямата нужда на йога на смеха у нас вече има такива практики в повечето големи градове в страната ни. Провеждат се в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, а скоро и в Русе.