До дни нови 103 000 хектара гори ще бъдат включени в категорията „Защитени”

Спешни мерки срещу незаконното изсичане на българската гора. До дни нови 103 000 хектара гори ще бъдат включени в категорията „Защитени”. Въпреки това обаче пробелемът с незаконната сеч у нас става все по-сериозен, констатира наш екип, и то на 50 км от София.


Влизаме в гората край магистрала Хемус, в Балкана. Следите на незаконните секачи са навсякъде. Сеч се извършва и дори в това, все пак лошо време. В прохода Витиния има разстройване на гората, тоест небето вече се вижда и клоните не се подпират. Светлината слиза надолу. Това означава направо гола сеч.

Още по темата


Независима световна организация за защитата на природата изнася смущаващи данни.


„Около 2.4 млн. кубични метра незаконна дървесина, което ако го обърнем в пари, е около 100 милиона лева годишно в сивия сектор. Те не се отчитат, не отиват в държавния бюджет”, обяснява Мартин Тинчев от Сдружение „За Ботевград”.


Според държавата, обаче, числата са други.


„Официално това, което сме констатирали като брой дървета, които са изсечени по констативни протоколи и по заловена дървесина са за около 40 000 кубика годишно и в това число горе долу стабилно във времето малко нагоре малко надолу”, казва зам.-министърът на земеделието Георги Костов.


Как Министерството на земеделието ще се справя с проблема?


„Моля ви, не купувайте дървесина без законов произход, защото това означава, че е откраднат част от въздуха или част от водата която е за вас и за вашите деца”, допълва зам.-министърът на земеделието.


А природозащитниците не спират да обвиняват.


„Българската гора изчезва. Картината е еднаква навсякъде. И в цялата тази история няма невинни. Всички са виновни. И тези, които извършват престъпления, и всички тези, които виждат, знаят и нищо не предприемат. И всички онези, които пък не се интересуват”, обощава Мартин Тинчев от Сдружение „За Ботевград”.


Така, „Хубава си моя горо” на Любен Каравелов направо може да бъде продължена на „миришеш на пари”, а не на младост.


Повече по темата гледайте във видеото.