Лиляна Вълчева поясни, че ако до 30 юни не се постигне пълно договаряне, ще последват активни действия

Предупредителен протест при повече от 2/3 във висшите училища у нас обхвана 44 частни и държавни университети от общо 51 в страната. В понеделник те не отвориха врати и занятия не се провеждат. Размерът на заплатите е сред причините за недоволството. Председателят на Съвета на ректорите заяви, че действията им са отговор на липсата на последователна политика на държавата към висшите учебни заведения.

Какво означава, че синдикатите остават в протестна готовност и ще премине ли тя в активно изразяване на недоволството - коментира председателят на браншовия синдикат „Висше образование и наука“ Лиляна Вълчева в ефира на предаването „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Председателят на Съвета на ректорите: Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика

Тя заяви, че синдикатите водят преговори с властта. По нейни думи протестът не се отменя, а се отлага до 30 юни, тъй като важна цел е да се осигурят средствата за изпълнение на Закона за висшето образование. Тя призова председателя на Съвета на ректорите, проф. Миглена Темелкова, да вниква по-детайлно в темата.

В знак на протест: Редица университети затварят врати

Вълчева каза още, че първият кръг от преговори е успешен и ще бъдат отпуснати част от необходимите средства, но предстоят още разговори.

„Няма да има протест нито днес, нито в следващите дни. Трябва да договорим нещата, да ги преизчислим и ако до 30 юни това не се случи, тогава ще протестираме“, обясни Вълчева.

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase