Няма приемственост, със смяната на един министър всичко започва отначало, заяви проф. Миглена Темелкова

Във висшето образование у нас липсва дългосрочна целеположена политика. Освен това няма приемственост и със смяната на един министър всичко започва отначало. Затова днес протестът на университетите продължава. Това обясни в предаването „Здравей, България” проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите, ректор на ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи.

В знак на протест: Редица университети затварят врати

„Днес е ден на затворените врати на много от университетите в страната. Затварят врати не толкова заради възнагражденията, а заради политиката, която се води във висшето образование през последните 3 години”, заяви проф. Темелкова. „Във висшето образование липсва дългосрочна целеположена политика, която да знае къде иска да отведе българското висше образование. Отдавна липсва и приемственост между министерските екипи. Със смяната на един министър всичко започва отначало. Няма ги приоритетите, които трябва да се постигат. Стратегия има, но тя трябва да бъде материализирана в подходящо законодателство, да има и приемственост в него”, заяви още тя.

Тя даде и примери. Според нея трябва политика за връзката между образование и бизнес. „Много е трудно да привлечеш експерти от практиката в реалното обучение. Бюджетите позволяват изплащането на символични възнаграждения, а един експерт, например от IT сектора, работи за близо 10 000 лева месечно. Много е трудно”, каза проф. Темелкова.

Тя обясни, че няма връзка между обучението и практиката. „Няма опция университетите да създават съвместни търговски дружества с фирмите, за да затворят цикъла – наука, образование, практика. Няма го стимулът за фирмите”, коментира тя.

„Този протест не е за заплати, а за политики, от които зависи висшето образование и бъдещето на нацията”, каза тя проф. Темелкова.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase