Депутатите призоваха Европейската комисия да предложи законодателни промени

Европарламентът иска нови правила за етикетите на преработените храни. Според депутатите в тези от тях, в които е използвано месо, трябва да се обозначава произходът му.

 

Депутатите в ЕП призоваха Европейската комисия да предложи законодателни промени, за да се възстанови доверието на потребителите след скандали като например този с конското месо във Великобритания, но и с други случаи на измами с храни.

 

През 2013 година беше разкрито конското месо, предлагано като говеждо в някои предварително приготвени и замразени ястия, продавани във Великобритания.

 

Настоящата резолюция, която беше приета с 460 гласа, срещу 204 „против“ и 33 „въздържал се“, призовава в законодателното си предложение Комисията да се придържа към доклада си от 2013 г., според който трябва задължително да се посочва страната на произход на месото, използвано в преработените храни, за да се гарантира прозрачност по цялата хранителна верига и по-добро информиране на потребителите, за да се възстанови доверието им.

 

„След скандала с конското месо, сега зависи от нас да си върнем доверието на потребителите. Ние искаме Комисията да излезе със законодателно предложение за задължително поставяне на страната на произход на етикетите “, заяви председателят на Комисията по околна среда Джовани Ла Виа. „Разбира се трябва да гарантираме, че това няма да доведе до допълнителна тежест за малките и средни предприятия от сектора”.

 

Евродепутатите изразиха загрижеността си за вредите, които хранителните измами нанасят на потребителското доверие и здраве.

 

Европейските депутати подчертаха, че Докладът на Съвета от декември 2013 година признава, че 90% от запитаните потребители считат за важно произходът на месото в преработените храни да бъде упоменат на етикета. Това е един от факторите, които повлияват на потребителското поведение.

 

Оценката на Френската потребителска организация за влиянието върху цените  се различава чувствително от доклада на Комисията. Депутатите поискаха да бъде представена по-ясна картина. Оценката трябва да се направи в сътрудничество с потребителски организации и не трябва да бави законодателното предложение.