Човекът, заснел най-големите звезди от "Златния век" на киното

Той заснема най-големите звезди в киното от 30-е и началото на 40-е години на миналия век - Грета Гарбо, Хъмфри Богарт, Джоан Крофорд, Кларк Гейбъл и др. Джордж Хъръл - един истински пазител на времето, чийто фотографии разказват истории за "Златния век" на Холивуд. Легендарният творец, който успява да улови в съвършенство моделите си и да вдъхне нов живот на кадрите, запечатали обазите, сенките и палитрите от емоции на миналото. 

Днес творбите му са изложени в Националната портретна галерия във Вашингтон.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"От тази колекция от 70 фотографии избрахме 20, които наистина считаме за най-интересни. На тях са заснети редица актьори. Това са били едни от най-известните холивудски звезди през 30-те и 40-те години на миналия век", разказва главния куратор в Национална портретна галерия Ан Шумард пред Voice of America.

Светът на фотографията: Лола, която обича да изучава културата в дълбочина (ВИДЕО)

Джордж Хъръл е роден в Охайо през 1904 година. Първоначално той учи за художник. Към средата на 20-е години на 20 век се мести в Калифорния, където намира фотографията за по-доходоносна. Запознанството му в началото на 30-е години със служители от студиото на безспорния лидер в холивудската киноиндустрия "Метро–Голдуин–Майер", променя живота му. По онова време компанията издава десетки филми всяка година. 

"В общи линии по един филм седмично е излизал на големия екран в киносалоните. Имало е огромна нужда от снимки, които да популяризират тези продукции. Хъръл започва да се занимава именно с това“, разказва Шумард.

Музеят на селфитата: Стаите за приключения - пътуване в света на филмите и приказките

Сред големите имена, които Хъръл фотографира, са Кларк Гейбъл и Джоан Крофорд, които играят заедно във филма "Love on the Run" от 1936 година. Той снима още Марлене Дитрих, за която казва, че е вземала със себе си огледало в цял ръст на фотосесиите, за да може да види как точно изглежда. Сред звездите, които снима е и Джон Баримор, който е родственик на актрисата Дрю Баримор.

"В портретната галерия обичаме да показваме изкуство от различни периоди. Ние сме уникални с това, че сме едновременно музей на изкуството и исторически музей. Имаме куратори по изкуство и историци", казва ръководителят на изложбите в Националната портретна галерия Марлене Харисън за VOA.

Подходът на Хъръл определя стандарта на холивудския портрет за филмовата индустрия. Той става известен с начина, по който работи в осветлението.

"Това му е давало гъвкавост и възможност да премества светлината наоколо и да се възползва от сенките, които тя може да създаде“, казва Ан Шумард.

С изобретяването на по-малките фотоапарати, Джордж Хъръл започва да залязва. По думите му "блясъкът е изчезнал".

Разходка в спомените: Нова технология помага на възрастни хора да преживеят отново миналото

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America