Донецка и Луганска републики са отказали да подпишат споразумението

Продължават преговорите в Минск, които започнаха снощи за уреждане на кризата в Украйна.  

Още по темата

 

Украйна не е съгласна с руското предложение за демаркационна линия, която да разделя бунтовниците и украинските сили, съобщи "Ройтерс". Киев не е съгласен и с руската позиция за статута на териториите в Източна Украйна под контрол на бунтовниците. 

 

Същевременно руската агенция ТАСС съобщи, че лидерите на самопровъзгласените Донецка и Луганска републики са отказали да подпишат споразумението.

 

Според участници в разговорите проруските сепаратисти настояват украинската армия да се изтегли от град Дебалцево, където има ключов железопътен възел.

 

Около 9 часа тази сутрин бе обявено, че разговорите са приключили, а германският канцлер Ангела Меркел и президентите на Русия, Франция и Украйна са напуснали залата за преговори. Дипломатически източници дори съобщиха, че е постигнато споразумение за прекратяване на огъня, което трябва да влезе в сила до 48 часа.

 

По-късно обаче четиримата лидери се завърнаха в залата за преговори, а украинският президент Петро Порошенко заяви, че условията, поставяни от Русия, са неприемливи.