Прокуратурата е открила много законови нарушения при искането и разрешаването на СРС-та

 

Нови скандални разкрития за подслушването у нас. Прокуратурата е открила редица законови нарушения при искането и разрешаването на СРС-та. Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на шефа на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

 

Всичко е започнало в края на миналата година, когато прокуратурата започва планова проверка в дирекция „Сигурност” в МВР, в още няколко министерства и дирекции. Така изскочили редица законови нарушения при искането и прилагането на СРС-та. Веднага било образувано и досъдебно производство за тях. 

Още по темата

 

Преди два дни прокуратурата отделя материали по скандалната разработка "Червеи" и вече образува разследване срещу двама известни извършители. Единият от тях е Владимира Янева за това, че незаконно е разрешила за повече от 300 дни да бъдат прилагани СРС-та за информационната система на МВР.

 

Другият, който е разследван за това, че е представил документи с невярно съдържание, по информация на Нова телевизия, е Тодор Костадинов – шефът на дирекция „Сигурност” по времето, когато Цветлин Йовчев бе вътрешен министър.

 

Именно заради тези нарушения главният прокурор Сотир Цацаров поиска отстраняването на Владимира Янева не само като ръководител на СГС, но и като съдия.

 

Всъщност скандалната разработка „Червеи” излезе наяве след изказвания на Атанас Атанасов за това, че незаконно са били подслушвани както системите на МВР, така и редица служители на реда.

 

"Ние сме длъжни пред обществото да изясним кой измисли цялата тази история и с каква цел. Предстои изясняване на всички факти и обстоятелства, защото ако Янева е извършила незаконосъобразно действие, трябва да знаем кой е поискал СРС-тата и защо след като не е имало никакъв резултат в началото на прилагането, се е случвало 300 дни”, коментира Атанасов.

 

Преди да решат дали да отстранят Владимира Янева магистратите от ВСС поискаха да я изслушат. Това ще се случи в 14.30 часа.