Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров

Oбвинения заради незаконното подслушване ще има. Te ще са срещу съдия и служител на ДАНС. Това стана ясно от днешните думи на главния прокурор Сотир Цацаров по повод разработката "Червеи". Вчера административният ръководител на Софийския градски съд Владимира Янева беше отстранена от длъжност, докато тече разследването срещу нея.  

Още по темата

 

"Определени политици се опитват да хранят обществото с постоянни шпионски скандали, това не бива да е така”, каза още главният прокурор.  

 

"В центъра на сценариите обикновено участват едни и същи лица, някои от които в момента имат изключително активна изява на политическата сцена. Трябва веднъж за винаги да се разбере, че обществото не може да бъде хранено с това нещо", добави Цацаров.

 

Обществото обаче отново е в центъра на шпионски скандал, в който МВР подслушвало незаконно собствените си служители. На съд може да бъдат изправени ръководителят на Софийския градски съд, както и настоящ служител на ДАНС.  

 

"Някой е поискал този сценарий и някой на този човек му е наредил какво да прави или поне му е подсказал. Затова казвам, че съдия Янева не е центъра на този скандал”, на мнение е Сотир Цацаров. 

 

Дали прокуратурата ще стигне до поръчителите, все още не е ясно. Ясно е обаче, че Висшият съдебен съвет остави вратичка за спасение на Владимира Янева. След като не образуваха дисциплинарно производство срещу нея, тя има 7 дни, в които спокойно може сама да подаде оставка. Това ще я спаси от дисциплинарно уволнение и ще й осигури възможност да получи заплатите, които й се полагат съобразно натрупания стаж при напускане на системата.