Негативните сценарии и загубите за родния бизнес

Състоянието на гръцката икономика съвсем не е без значение за България. За проблемите в Гърция вече трябва да се говори в сегашно, а не в бъдеще време.

 

Ефектите върху българската икономика са следните: за около година  - износът ни намалява с почти 7%. Така българските фирми са получили почти половин милиард по-малко, защото южните им партньори са в затруднена ситуация. А Гърция е една от основните страни, където България изнася.  

Още по темата


И още един притеснителен показател: гръцките туристи у нас стават все по-малко.


Българските фирми, които все още разчитат на южната ни съседка като основен клиент, трябва да избират- да губят партньори или да свалят цените на стоките си. Парадоксът е, че това важи и за гръцките фирми, които работят у нас и изнасят в родината си.

 

"Като заиграе мечката у съседите, не бива да се радваме - ние сме тясно свързани с това", припомня старата поговорка експертът Васил Велев, като съветва фирмите, изнасящи за Гърция, да не разчитат само на партньори от съседката ни.

 

"Да търсят друг пазар - Турция Румъния - тя се развива добре и расте. Гърция ще има проблеми още поне няколко години", пояснява Велев. 

 

Всеки процент спад в износа към Гърция оказва много сериозно влияние на българската икономика. А и едва ли бихме могли да чакаме компенсации от Брюксел. Загубите остават за сметка на търговците.