Според Държавното горско предприятие нарушение няма, еколозите са несъгласни

 

Сигнал за незаконна сеч на Витоша от началото на седмицата беше опроверган от ресорното Държавно горско предприятие. Според горските е рязано по план. Този план обаче е оспорван от екозащитниците.

 

Ако питате ръководството на Държавното горско предприятие - нарушение няма. Вековните букови дървета трябва да са на земята, съгласно план за възобновителна сеч. Ако питате екозащитниците обаче, планът за дърветата трябва да е друг - като за Природен парк, какъвто е Витоша.

 

„Има съществена разлика между зрелостта на гората, която се стопанисва с цел ползване на дървесина и гората, която се стопанисва с цел водоохранни функции, или природнозащитни функции или рекреационни функции - там разликите са между 60-80 до 100 години при отделните типове насаждения”, коментира природозащитникът Тома Белев.

 

Изсечените вековни дървета са и в пределите на "Натура 2000" - тоест следва да послужат като домове на защитени видове птици и животни. За широкоухия прилеп, например, един загниващ, или изпочупен стар бук би предоставил идеалната хралупа. Колкото по-малко са старите дървета, толкова повече се стопяват шансовете за живот за цял списък защитени обитатели на Витоша. Затова природозащитниците настояват възобновителната сеч да се съобразява с нуждата от "разновъзрастова" гора.

 

„Това все още го няма и аз се надявам да дойде с изготвянето на Областния план за горско стопанско развитие, който ще постави тези цели на управление, те идват със Закона за горите от 2011-та година”, допълва Белев. Оттогава обаче противоречията по въпросите за законната сеч си остават, а вече сме 2015-та година.