За да се запълни кадровият дефицит, в много болници работят пенсионирани медици

 

 

Критичен недостиг на лекари в десетки специалности. За да се запълни кадровият дефицит, в много болници работят пенсионирани медици. 

 

Велико Търново, Габрово, Разград, Русе, Силистра, Кърджали и Смолян. Това са някои от областите, в които недостигът на медици е най-остър. 

 

През последните години групата на изчезващите лекари все повече се разраства. Под критичния минимум са специалистите по физиология, спешна медицина, токсикология и патология. Не достигат още неврохирурзи, ендокринозлози и кардиолози.

 

В цялата Смолянска област има само 2 пулмолози.

 

„Въпреки че сме двама, има остър дефицит на нашата специалност. Много малко млади хора искат да се занимават с тази специалност - трудна е, тежка патология”, обяснява д-р Григор Лалов. 

 

Доскоро в многопрофилната болница на Смолян е практикувал само един пулмолог. 

 

„Както в цялата страна, така и тук, изпитваме затруднения с намирането на кадри. Разполагаме само с един неонатолог и той е само един в областта”, обясни д-р Марин Даракчиев, директор на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров", гр. Смолян.

 

Специалността, в която продължава да има сериозен недостиг на лекари, е анестезиологията. Дори в реанимацията на Военна болница. 

 

„Защото са прекалено добри, интелигентни, с по два езика, няма как да ги задържа, нямам основание. Обучаваме 20 специализанта с идеята поне 10 да останат”, заяви ген. проф. Николай Петров, началник на ВМА.

 

Инфарктната липса на млади кадри в момента не очертава особено светли хоризонти. 

 

„Около 70% от лекарите, които практикуват в момента, са над 50 години. Може да си представите какво ще се случи, когато всички тези хора се пенсионират”, коментира Юлиан Йорданов от БЛС.

 

Най-новото проучване на Медицинския университет показва, че около 70% от завършилите лекари възнамеряват да заминат зад граница.