По думите на Борислав Борисов електронно гласуване е възможно

 

Партия АБВ се обяви в подкрепа на инициирания от президента Росен Плевнелиев референдум за промяна на изборните правила с предложените въпроси за въвеждането на електронно гласуване, на задължително гласуване и за мажоритарен елемент и смесена избирателна система. От партията ще подкрепят произвеждането на национално допитване заедно с местните избори през 2015 г. 

 

"Стабилността няма алтернатива, уморихме се от безпринципно противопоставяне“, коментира Плевнелиев..

 

"Изразихме пълно съгласие с предложението на президента относно провеждането на референдум в неговите три пункта”, каза Борислав Борисов от АБВ. По думите му електронно гласуване е възможно, но на първия етап ще бъде машинно съобразно техническите възможности.

 

Според АБВ задължителното гласуване има едно неосопоримо предимство – намаляването на корпоративния и купения вот.

 

Президентът и представителите на партия АБВ споделиха виждането за необходимостта от реални действия по приетата с консенсус Стратегия за продължаване на реформата в съдебната система, за да не останат „на хартия“ заявените намерения. От партия АБВ считат, че пълноценна и действена реформа в сектора не може да има без промени в Конституцията. АБВ отново подчерта и позицията си в подкрепа на увеличаване на правомощията на държавния глава, включително по отношение на законодателна инициатива, по правомощията на президента да инициира референдум, както и по механизмите за преодоляване на президентското вето.   

 

В областта на енергетиката е налице силна заявка за спешни промени, които да доведат до трайно намаляване на дефицита в сектора. АБВ подкрепя виждането за нуждата от либерализация на сектора чрез създаването на енергийна борса до края на 2015 г. От партията се обявиха и за изработването на дългосрочна визия до 2030 година за развитие на енергетиката, както и за анализ на състоянието на сектора. 

 

Обща беше позицията, че е необходимо да бъде извършена реална оценка на модернизацията на българските въоръжени сили и в контекста на забавените процеси на трансформация в страните от Югоизточна Европа. От партията се присъединиха към призива на върховния главнокомандващ за актуализация на бюджета за отбрана в рамките на 2015 година.  

 

 

Видео: БГНЕС