Тя не е напуснала съдебната система и остава съдия

 

Владимира Янева е подала оставка като председател на Софийски градски съд (СГС), съобщиха от институцията. Като мотив Янева е посочила желанието й най-големият съд в страната да си избере нов председател. Според нея нямало смисъл да има временно изпълняващ длъжността председател, след като Висшият съдебен съвет започна наказателно производство срещу нея и я отстрани от длъжност. 

 

Тя не е напуснала съдебната система и остава съдия. Оставката е депозирана във Висшия съдебен съвет в края на вчерашния работен ден.

 

На 19 февруари Висшият съдебен съвет гласува единодушно отстраняването на Владимира Янева от длъжността председател и от длъжността съдия. След разглеждане на писмено становище, изпратено от съдия Янева и явно гласуване, магистратите решиха председателят на СГС да бъде отстранен до приключване на съдебното производство срещу нея.

 

Името на Владимира Янева беше замесено в скандалната разработка „Червеи”, при която стана ясно, че е следена информационната система на МВР. Като председател на Софийския градски съд Янева е подписвала разрешителните за подслушване и следене в нарушение на закона.