От над 3700 служители, протестират около 20 души, казват от компанията

„През последните седмици ръководството на „Язаки България“ ЕООД проведе поредица от срещи и преговори, с цел сключване на колективен трудов договор. За съжаление, на този етап не бе постигнато споразумение, тъй като част от представените искания са икономически необосновани, а други противоречат на българското законодателство”, се казва в официално становище на компанията, чийто служители в Ямбол предприеха ефективни стачни действия срещу ниските възнаграждения и неприемливите условия на труд. Фирмата използва правото си на отговор, за да обяви позицията си пред медиите.

 

Ръководството на компанията по своя инициатива все пак взе решение за увеличение на работните заплати и разширяване на бонусната система за допълнителни възнаграждения; за промяна на режимите на работно време, както и други стъпки.

 

Тази позиция на мениджмънта на „Язаки България“ ЕООД бе обявена от синдикалното ръководство на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ за неотговаряща на интересите на работниците и служителите и бе обявена безсрочна стачка.

 

Към настоящия момент на територията на завода на „Язаки България” ЕООД в град Ямбол от общо 3720 служители, ефективно стачкуват около 20 машинни оператора. Ръководството на завода е осигурило всички необходими условия за продължаване на работния процес при нормални условия.

 

На територията на предприятието няма напрежение сред работниците и обстановката е нормална. Въпреки това мениджмънтът е предприел всички предварително съгласувани условия за безопасно провеждане на ефективните стачни действия.

 

"Официално заявяваме, че сме предприели процедура за обявяване на стачката за незаконна, съгласно българското законодателство с всички произтичащи от това правни последици", пише още в съобщението.