От партията се зарекоха, че няма да подкрепят промените в състава на МС

 

„ДПС няма да подкрепи промените в състава на Министерския съвет”. Това заяви лидерът на Движението Лютви Местан, цитиран от БГНЕС.


ДПС е опозиция на кабинета "Борисов" 2 и затова ще гласува против промените в състава на правителството, каза Местан по повод предложението на Бойко Борисов вицепремиерът Румяна Бъчварова да оглави Министерството на вътрешните работи.


Няма как ДПС да подкрепи каквито и да е персонални и структурни промени в кабинет, на който сме опозиция, допълни Местан.


"Надявам се обаче на всички да им е станало ясно, че днешното решение на премиера да приеме оставката вътрешния министър Веселин Вучков, да номинира за поста Румяна Бъчварова и да поиска оставките на председателя на ДАНС Владимир Писанчев и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, премахват всякакви внушения за каквото и да е задкулисие в отношенията ГЕРБ – ДПС. Това е ясно доказателство, че такова задкулисие има само в главите на анализаторите и нашите политически опоненти, които прибягнаха до елементарния трик да скрият собствената си реформаторска и управленска немощ зад паравана ДПС. Надявам се от днес да спрат и спекулациите по тази тема, защото те са обидни както за ДПС, така и за премиера Борисов", заяви Местан.


Днес на "Дондуков" 2 продължават консултациите на президента с парламентарно представените партии. След срещата с Росен Плевнелиев Местан заяви, че формулата на управлението генерира нестабилност.


Според лидера на Движението именно поради тази причина настоящото управление не може да бъде управление на реформите.

 


Местан определи срещата с държавния глава като сравнително дълга и похвали Плевнелиев за диалогичния подход, който той демонстрира.


Уверихме президента, че ДПС ще играе ролята на непримирима и на моменти агресивна опозиция против участието на ксенофобски елемент в управлението на страната, категоричен бе Местан.


Председателят на ДПС заяви още, че партията му ще бъде опора при защитата на стратегическия национален интерес и развитието на страната като европейска държава. Като такива мерки той посочи плоския данък, емитирането на външен дълг и съдебната реформа.


Лидерът на Движението обсъждил още с президента външнополитическите предизвикателства, които предполагат по-широко политическо съгласие. Силен акцент е бил поставен и върху въпроса за националната сигурност на България в контекста на случващото се в Украйна и с "Ислямска държава".


Местан посочи здравната реформа като проблем, който трябва да бъде осмислен като надпартиен, както и реформата в образованието.


"Реформата в българското образование трябва да започне от предучилищна възраст, а проблемите на ромските деца могат да бъдат решени с национална програма за детските градини. Губят ми се новините за откриването на нови детски градини в ромските махали", обясни Местан.


На срещата с държавния глава е бил обсъден и въпросът за референдум за въвеждане на задължително гласуване.


Според Местан проблемът с избирателната активност и представителността трябва да бъде решен и чрез реформирането на самите политически партии.


Лидерът на ДПС е призовал държавния глава да бъде чувствителен и към дискриминационните текстове в Изборния кодекс, които ограничават избирателните права на българските граждани.