Опасност от преливащи води и язовири

 

 

Мартенският сняг се превърна в кошмар за шофьорите по пътищата. А хората около реките осъмнаха със страха от нов потоп. Има опасност от преливащи язовири и реки.

 

Нивата на всички наблюдавани реки са над критичните прагове, а на много места по поречието на Тунджа, Марица и Арда са обявени и кодове за опасност от системите за ранно предупреждение. 


Зимният ад е най-осезаем в София, където снегът винаги води след себе си хаос по улиците. Методи върти с маршрутката по едно от най-дългите трасета и пресича целия град.
В страната. 

Още по темата

 

Рано сутринта свлачище блокира международния път към Гърция. За часове Кресненското дефиле остана затворено. 


В Монтана зимната приказка се оказа черна за тежък камион и три леки коли.


Дебела снежна пелена в Родопите. На места снегът достигна 20 сантиметра. Най-опасно е преминаването през проходите. На места имаше закъсали автомобили. 


В Хасковското село Динево нямат проблем с трафика. При всеки дъжд или сняг обаче, жителите се изправят на нокти и чакат воден апокалипсис. 


А предпоставки за най-лошото не липсват. Водата във всички наблюдавани реки е над пределните прагове. А предстоят още валежи.


„В Рило-Родопската област утре се очакват около 70 литра на квадратен метър. През нощта ще започнат валежи в Южна България с количества от 30-40 литра”, коментира Асен Личев.


Наблюдаваните 53 големи язовира се изпускат контролирано.


Според прогнозите валежите ще продължат и през следващите дни.  Най-интензивни ще бъдат преваляванията утре и затова за цялата страна са обявени предупредителни кодове за опасно време.

 

Най-опасно ще е времето утре в Смолян и Кърджали, където се очакват обилни снеговалежи до 70 литра на квадратен метър, придружени със силен вятър от север, което ще доведе до виелици и навявания. Виелици, сняг и дъжд очакват и Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Хасково. В останалата част от страната в сила е най-ниската степен - жълт код. 

 

В неделя валежите ще започнат да отслабват, а в понеделник в цялата страна ще спрат. Постепенно подобрение на времето се очаква през второто десетдевие на март. След 20 март температурите отново ще се понижат и пак ще падне сняг.

 

 

Репортери: Николай Василковски, Деси Банова