Жена застава начело на Вътрешното министерство

 

24 часа, след като Веселин Вучков подаде оставка, премиерът Бойко Борисов назначи заместничката си Румяна Бъчварова на ключовия пост. Той поиска и оставките на Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев, заради които всъщност си отиде Вучков. 

 

След късна среща с Радан Кънев, Борисов се появи изненадващо в парламента, обяви името на новия си министър, накара се на партньорите си, поиска с неохота оставките на двамата по върховете на службите и си отиде. Непосредствено преди да бъде обявена за новия вътрешен министър Румяна Бъчварова гостува в „Здравей, България”.

 

"Мисля, че най-правилното решение е да се търси човек с профила на Вучков. В момента не мога да коментирам, но по-скоро търсим човек, който да изглежда убедително. Трябва да бъде от ГЕРБ”, коментира рано тази сутрин Бъчварова. 

Още по темата

 

Два часа по-късно се оказа, че тя е описала всъщност себе си.

 

„Жените имат качеството да успокояват нещата и да работят по-спокойно”, коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

„Фактическият министър на вътрешните работи ще си е Бойко Борисов и в това никой не бива да се съмнява”, заяви Атанас Мерджанов от „БСП – Лява България”.

 

Името е уточнено на късна среща между премиера и Радан Кънев. Среща с обещание за рокади по върховете на службите.

 

„Дълго време проявявах разбиране към желанието на премиера да забави тези смени в името на стабилността. Всички видяхме, че това предизвика именно нестабилност”, коментира Кънев. 

 

Така се оказа, че ако вчера денят е бил крайно неподходящ за смяната на Лазаров и Писанчев заради посещението на шефа на ФБР, днес вече си му е дошло времето. Въпреки поисканите оставки, Вучков няма път назад. Премиерът е обиден, че министърът е засенчил високопоставените посещения с оставката си, а заедно с него и коалиционните партньори бяха нахокани.

 

"Във важните гласувания не бяхте в залата и създадохте усещанията, че ДПС подкрепя ГЕРБ”, заяви от трибуната премиерът.

 

„Днешното решение на министър-председателя снема всякакви внушения за каквото и да е задкулисие”, коментира от своя страна Лютви Местан.

 

„Въпросът е кой управлява държавата, кой управлява Борисов? Всеки, който ме познава, знае, че съм неуправляем”, каза още Бойко Борисов.

 

А след като се накара на партньорите си, си тръгна обиден: „Не мога да го понеса, това е границата в момента”, каза той.

 

Обидени останаха и Патриотите, че са пренебрегнати на среща за обсъждането на Бъчварова. Заявиха, че тогава и те ще се срещнат помежду си, за да решат дали ще подкрепят кандидатурата. Въпреки това всички продължават да повтарят, че коалицията е стабилна.

 

Според информация на Нова телевизия главният секретар на МВР Светлозар Лазаров няма да си подаде оставката. Основният му мотив е становището на Министерския съвет, заради което напусна Веселин Вучков. Според него в момента няма как Лазаров да бъде сменен, защото не е нарушил закона и има необходимия 5-годишен мандат. Така отново сме в начална позиция - поисканата оставка на практика не означава нищо, защото законът на ГЕРБ и партньорите им не може да свали Лазаров и Писанчев.