Обилен снеговалеж, преспи и навявания в страната

 

Обилен снеговалеж, преспи и навявания в страната. Днес най-сериозни проблеми създадоха снегът и силният вятър. Най-много валя в Кърджали, Хасково, Сливен, Русе и Свищов. Най-силен беше вятърът в Северна България и по крайбрежието на морето - там скоростта му достигна 50 километра в час. Обобщение на зимната картина в страната в една минута от нашите кореспонденти.


Малко преди обяд пътническият влак Добринище-Септември дерайлира край Велинград. Теснолинейката навлязла в остър завой и машинистът в последния момент видял скалата, паднала между релсите. Във влака са пътували 12 души. Те са били незабавно евакуирани от кондуктора и началник-влака. Слезли са тук и пеша са стигнали до близката гара. Машинистът и началникът на влака отказаха коментар. А на това място не за първи път падат огромни камъни. Истинско чудо е, че скалата не се е сгромолясала върху преминаващия влак, а минути по-рано.

 

Остава затруднено движението през Кресненското дефиле, след като вчера свлачище затрупа част от пътя. И днес продължиха укрепителните работи в участъка. Това е трето свлачище в тази част на дефилето за последния месец. 

 

Пикът на валежите в страната ще е тази нощ и утре преди обяд. Най-значителни количества-между 60 и 80 литра на кв.м., се очакват в областите Смолян, Кърджали и Хасково. За тези три области е обявен червен код за опасно време. Валежите ще продължат до неделя. От понеделник времето постепенно ще се подобрява.

 

Репортери: Благой Бекриев, Деси Банова