Почти седмица хиляди бедстват под снега в Южна България

 

Почти седмица хиляди хора бедстват под снега в Южна България. В областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Хасково стотици селища още са без ток. Най-тежка е ситуацията в община Ардино. Същевременно военните си пробиват път натам. 

 

Миналата година младият Фикрет Сали от кърджалийското село Велешани е помагал

Още по темата

като доброволец при наводненията. Сега отново е в епицентъра на бедствието, но този път по различен начин. На 8 март той се разминава на косъм от смъртта, след като върху него за малко не се срутва постройката, в която семейството му държи овцете си. 

 
"Буквално чувах как умират овцете. Загинаха над 30 овце. Не знаем точният им брой. Още не сме извадили всички изпод отломките", споделя Сали. 

 

"Днес имаме надеждата, че евентуално Ардино ще бъде захранено с ток. EVN работят по всички общини. Освен Ардино няма друг общински център, който да не е захранен", заяви Илия Илиев, областен управител на Кърджали.

 

По думите му има 90 паднали електрически стълба, които се възстановяват. По-голямата част от републиканските пътища са изчистени. 

 

"До момента са обработени над 300 сигнала за произшествие. Приоритет са ни болните, родилките и децата", коментира Христо Тодоров от Пожарна безопасност - Кърджали.