"В момента в България няма безстопанствени язовири", обобщи екоминистърът

"Предлагаме комплект от 14 мерки, които незабавно трябва да бъдат въведени в действие". Това каза след заседанието на МС екоминистърката Ивелина Василева заради ситуацията в Южна България след падналите обилни снегове, цитирана от БГНЕС.

 

Собствениците и операторите на хидротехническите съоръжения на язовирите ще тлябва да предприемат действия за осигуряване на свободни обеми във водоемите, така че да могат да поемат високи води. Собствениците трябва да проверят тяхното състояние и да не се допусне възникването на каквито и да е било аварийни ситуации.

 

"В момента в България няма безстопанствени язовири, ясни са собственици, оператори, контролиращи органи", обобщи Василева.

 

Сред мерките, които тя посочи, че е необходимостта да се осигури в максимално бърз порядък проводимостта на речните русла. АПИ ще проверява подмостовите пространства и трябва да почисти замърсявания или натрупвания там. Всички собственици и оператори трябва да докладват регулярно за състоянието на съоръженията. От своя страна МОСВ следи нивата на реките и състоянието на водните обекти.

 

Тези мерки влизат в сила незабавно, всички компетентни органи, които имат отношение към управлението на сектора, носят отговорност за това да се мобилизират силите и да не се допусне при снеготопенето да се стигне до рискови ситуации.

 

Заради снежните натрупвания ситуацията у нас продължава да е тежка. Става въпрос за обеми сняг от порядъка на 175 до 220 литра на квадратен метър във високите планински части, особено в Родопите.

 

"Всички ние трябва да бъдем готови", каза Василева, и призова и гражданите да следят непрекъснато метеорологичната обстановка, да се информират прилежно и в случаите, когато има предупреждение, да се съобразяват с това.

 

Всички органи са в режим на пълна мобилизация, целият МС е ангажиран да се превантират евентуални рискове при очакваното снеготопене.