Знаковото дело "Октопод" тръгна отново, този път ще се гледа от съдия Атанас Атанасов

Софийският градски съд даде ход на знаковото дело "Октопод". Този път то ще се гледа от съдия Атанас Атанасов. Днес той реши да удовлетвори молбите на подсъдимите по делото „Октопод”Алексей Петров и Марчело Джотолов за напускане на страната поради техни служебни задължения.

 

След като се запозна с приложените доказателства, съдебният състав разреши на Марчело Джотолов да пребивава зад граница за периода от 7 до 16 април 2015 г. Съдебният състав разреши и на Алексей Петров да пътува в чужбина във връзка с прояви на Международната федерация по карате. Петров трябва да присъства на тях в качеството си на председател на Българската национална федерация по карате. Решението на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

 

Още по темата

Причината всичко да започне от нулата е факта, че съдия Румяна Ченалова, която гледаше делото доскоро, беше отстранена временно от длъжност с решение на ВСС, припомня БГНЕС. Днес то беше преразпределено на принципа на случаен подбор чрез електронната система на съда на съдия Атанас Атанасов. 

 

Той беше един от 15-те съдии, които заради делото „Белведере” и действията на Румяна Ченалова  поискаха оттеглянето на председателката на съда Владимира Янева, на нейната заместничка и ръководител на Гражданското отделение Богдана Желявска и на зам.-председателя и началник на Наказателното отделение Петя Крънчева.

 

Освен Алексей Петров, подсъдими по делото са и Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Кирил Топалов и Янко Попов. Според прокуратурата те са участвали в организирана престъпна група, която чрез използване на сила или внушаване на страх сключва сделки или извлича облаги.

 

Видео: БГНЕС