От НЕК и "Напоителни системи" наблюдават язовирните стени

Водните количества в по-голяма част от страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток.

 

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка, днес са възможни повишения или задържане на речните нива в цялата страна, поради снеготопенето, високата почвена влага и оттичането на реките към устията им, информират от Министерството на околната среда и водите.

 

Днес и утре, се очаква повишенията да продължат, поради прогнозирани валежи от дъжд и сняг. Повишаване на водите се очаква да има по реките Огоста, Вит, Янтра, Русенски Лом, река Провадийска и река Камчия. Подобно ще е положението с реките Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма.

 

Водните нива в язовирите се поддържат чрез работа на ВЕЦ и/или през основен изпускател. Нивата на подземните води се повишават. Това се получава от подприщване при високи нива в реките, каквито се наблюдават в момента.

 

Наблюдава се повишение на водните нива, вследствие оттичане на повърхностни води във водосбора на р. Русенски Лом и притоците и́. Общинските язовири се наблюдават, като ежедневно се изпраща информация в МОСВ.

 

За утре, 14 март, жълт код за сняг е обявен в четири области: Кърджали, Смолян, Пловдив и Пазарджик. За Кърджали и Смолян: Очакват се валежи от сняг, в повечето места до 10-15 л/кв.м, но на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

 

За Пловдив и Пазарджик: В Рило-Родопската област се очакват валежи, в повечето места до 10-15 л/кв.м, на отделни места и до 20-30 л/кв.м, с допълнително нарастване на снежната покривка.

 

От МОСВ припомнят, че на последното заседание на Министерски съвет министър Ивелина Василева е внесла пакет от 14 превантивни мерки, които да се приложат незабавно заради предстоящото пролетно снеготопене. С тях трябва да се предотврати риска от наводнения и бедствия в страната, които биха застрашили човешкото здраве.

 

НЕК ЕАД експлоатира и поддържа 41 големи язовирни стени и над 500 водовземни съоръжения и стотици километри безнапорни и напорни деривации, отговориха от дрежуството специално за Нова ТВ.

 

 

Националната електрическа компания финансира поддръжката на язовирните стени и прилежащите им хидротехнически съоръжения с около 6 мил.лв.годишно. Състоянието им отговаря на всички изисквания на безопасна експлоатация на такъв тип съоръжения.

 

"Към момента само яз. Ивайловград няма свободен обем. Не очакваме проблеми. Нивата на водните обеми се следят непрекъснато и при нужда се правят съгласувани, контролирани изпускания", увериха от НЕК.

 

190 язовира стопанисва „Напоителни системи”-ЕАД на територия на цялата страната. От тях 21 язовира са публична държавна собственост, 14 ретензионните язовири, които предпазват от заливане териториите около тях и 155 язовири за акумулиране и подаване на вода за напояване.

 

Най-големите язовири, стопанисвани от „Напоителни системи”-ЕАД са Огоста, Жребчево, Г.Трайков, Тича, Пясъчник, Тополница, Тракиец,  Горни Дъбник, Ястребино и Сопот.

 

За момента в язовирите са акумулирали (или има) 1.431 млд. м3 вода – т.е. напълването е 45,14  %. Общия свободен обем във всички язовири е 1.739 млд.м 3 или 54.86 %. За момента напълването е малко по-високо спрямо това през 2014 година,  когато до 10 март в язовирите е имало акумулирани 1.364, допълват от „Напоителни системи”.

 

От всички 176 язовира публична държавна собственост и за напояване  в момента са пълни и преливат 10 язовира, които са под непрекъснато наблюдение. Това са: Езерово, Изворово, Книжовник, Мандра, Звиница, Даскалово 2, Даскалово 1, Синята река (в Пловдив),  Божурица и Ошане във Видин и яз. Нови Пазар1, който е в Шумен.  Те са предимно малки язовири, които се пълнят с вода няколко пъти през годината и  са разположени главно в областите Хасково, Кърджали и Шумен, в които паднаха интензивни валежи от дъжд и сняг през предходната седмица.

 

Други 15 язовира са пълни над 85 %, те са с отворени основни изпускатели и контролирано се изпускат. Около нито един язовир не е създадена опасност от заливане на населени места и земеделски земи.

 

От язовирите, които се стопанисват от „Напоителни системи”-ЕАД с най-големи водосбори са язовир „Жребчево”, „Тополница”, „Пчелина”, „Огоста”, „Тича” и  „Георги Трайков”. Водосборите им са разположени в планинската и полупланинска част на страната, в която за момента има значителни запаси от сняг. От тези язовири в момента контролирано се изпускат води, за да се създаде свободен обем за поемане на пролетното пълноводие.

 

"При обичайния темп на снеготопене, няма да се получат  „високи” вълни в язовирите, които да създадат  предпоставка за преливане или да се наложи изпускане, което да надхвърли възможностите за поемане на освободените водни обеми от реките, които са разположени след язовирите", коментират от "Напоителни системи".