Проучване показва, че служителите нямат отношение към фирмата, в която работят

 

Уморени и демотивирани - така изглеждат в очите на шефовете си повечето служители по света. Заключението е от годишно проучване на така наречения "човешки капитал". Основните проблеми са свързани със стреса на работното място, пренатовареносттта и усложнена работа заради новите технологии.  Нещо повече - служителите нямат отношение към фирмата, в която работят. Само за година проблемът с безразличието се е увеличил с 10 на сто. 

Още по темата

 

В България най-често хората работят не за удоволствие, а за препитание, а основният им проблем е мотивацията. „За да говорим за всякакви мотивации, значи трябва да има едно удовлетворяващо заплащане”, коментира специалистът в тази сфера Калина Василева.  

 

В една от печатниците в страната и парите не помагат.  Собственикът едва успява да задържи новоназначените. Повечето или се отказвали или въобще не се връщали. "Даваме 13-та заплата, на празниците също има бонуси, излизат в редовен отпуск" , подчерта управителят на печатницата Валентин Виденов.

 

"Мен специално ме мотивира работата, защото не е еднотипна,  мотивира ме и заплащането и не на последно място – хората”, обясни Емилия Ценова, която работи като книговез.  „Хубаво е да се похвалят тези, които са добри и да се отбележат недостатъците на онези, които не полагат достатъчно усилия”, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов.  Най- често проблемът се зараждал от грешки в управлението, не от служителите.

 

 „Служителят остава от страната, в която него не го интересува дали клиентът ще е щастлив. Той се превръща в един работник а не в новатор. Той се превръща в едно средство на мениджмънта да генерира печалба”, коментира Калина Василева. Въпреки специалността си, у нас на Калина й се наложило да се преквалифицира. Фирмите в България не търсят кадри като нея - специалисти по поведението на служители и мениджъри.    „За съжаление размерите на българските фирми не могат да си позволят такъв висш пилотаж какъвто си позволяват големите фирми”, призна Цветан Симеонов.

 

Освен с такива специалисти, по света могат да се похвалят и с други добри примери. Една от големите телекомуникационни компании в Америка и Западна Европа е намерила златната среда. Във „Върджин” на Ричард Брансън дават на служителите неограничен отпуск. Условието е той да не повлияе на работния процес.  

 

Репортери: Кремена Тодорова и Биляна Борисова