"Спазваме всички срокове, не сме се забавили”, поясни министър Лукарски

Общият бюджет на оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" е 1 390 135 930 евро, заяви министърът на икономиката Божидар Лукарски. Според него тя е основен програмен документ на национално ниво в помощ на българския бизнес от европейските структурни инвестиционни фондове. 

 

Нейната цел е постигането на динамична и конкурентноспособна икономика чрез развитие на иновациите, предприемачеството, капацитета за растеж на малките и средни предприятия, енергийната и ресурсна ефективност на предприятията и др. От тези средства 85% е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие, а 15% е националното съфинасиране, пише БГНЕС.

 

Оперативната програма е насочена към малките и средни предприятия, но е предвидено и участие на големи компании. Очаква се повече от 9000 предприятия да се възползват от средствата, предвидени в нея.

 

Още през март тази година ще бъде обявена първата схема, която ще е за подобряване на производствения капацитет на малките и средни предприятия. 

 

"Спазваме всички срокове, не сме се забавили”, поясни министър Лукарски.

 

Бождар Лукарски изрази твърдото си мнение, в противовес на медийни нагласи, че ние не плащаме на ЕС средства, които той ни връща обратно, но с намален обем.