Военни за пръв път навлязоха в района на експлозията

 

Сапьори за първи път навлязоха на територията, опустошена от експлозията край Иганово. Те проверяват има ли още неизбухнали боеприпаси. 

 

Разследващите започват да търсят причината за огромния взрив. Ще бъдат разпитани десетки служители в Иганово. 

 

Тази сутрин, след като изтече 24-часовият срок от последната експлозия, на територията на избухналия склад влязоха сапьори. Тяхната задача е да разчистят терена от невзривени снаряди.   

Още по темата

 

Служителите на ВМЗ-Сопот са разделени в мнението си какава е причината за експлозията. Една част от тях мислят, че става въпрос за саботаж. Други обаче са на мнение, че причината е човешка грешка. Допускат възможността за цигара, изхвърлена на грешното място.

 

Анка Маркова е работила в Иганово 20 години. Напуснала преди три. Разказва, че отдавна мерките за сигурност там са на критичния минимум. Затова всички очаквали експлозия, но продължавали да работят, защото няма къде другаде да отидат

 

След инцидента комплексът на ВМЗ в Иганово не работи. А голяма част от служителите там са били преместени да работят във ВМЗ-Сопот.  

 

Всички бивши и настоящи служители на ВМЗ бяха категорични, че без човешка намеса няма как складът в Иганово да избухне. Мястото било проверявано малко преди експлозията, обявиха от икономическото министерство. Причината е, че там са се съхранявали снаряди и на частни фирми. 

 

Не е ясно какво е показала проверката на икономическото министерство. Имало ли е нарушения и каква е причината за взрива - тепърва разследващите започват да търсят.