Решенията за Гърция се взимат в Брюксел, не в Берлин, заяви германският канцлер

Германският канцлер Ангела Меркел посрещна гръцкия премиер Алексис Ципрас в Берлин.

 

"Германия иска да види Гърция икономически силна, но това изисква прилагане на реформи", заяви Ангела Меркел, цитирана от БГНЕС . 

 

"Решенията за предоставяне на ликвидност се взимат от международните кредитори", подчерта на няколко пъти канцлерът. "Не мога да обещая нищо. Процесът е съвсем различен".

 

Тя обясни, че с гръцкия премиер са обсъдили проблемите пред Атина за излизането ѝ от кризата. Двамата разговаряли за това как Гърция ще реализира постигнатите споразумения и как ще използва времето след удължаването на програмата с 4 месеца.

 

Канцлерът също така подчерта, че Берлин и Атина ще продължат да си сътрудничат, тъй като и двете страни са членове на ЕС и НАТО.

 

Ципрас не отговори на въпроса представил ли е на Меркел конкретен план с реформи, който се очаква от него в Брюксел.

 

"Гърция и Германия трябва да работят усилено за елиминиране на обидните стереотипи един към друг, увеличили се в хода на кризата в Еврозоната", заяви гръцкият премиер.

 

Според него важна тема на разговорите е било двустранното сътрудничество. "Въпреки събитията от последните пет години, когато действаше програма за икономии, не можем да кажем, че всички проблеми идват от чужденците. Не можем да обвиняваме за проблемите си другите, но не и нас", категоричен беше гръцкият премиер, като допълни, че има "вътрешни причини за кризата".

 

Ципрас отбеляза, че срещата в Берлин е изключително важна за него. "Трябва да се разбираме по-добре. Няма алтернатива на диалога по пътя към премахване на трудностите", обясни ръководителят на гръцкия кабинет. Според него двете страни трябва да оповестят открито гледните си точки, дори те да са противоположни.

 

В последно време отношенията на Атина и Берлин се влошиха значително на фона на исканията за репарации за престъпленията от Втората световна война и разликите във вижданията за преодоляване на кризата. Германия често е обвинявана в това, че не иска да смекчи тона към страните от Южна Европа.