Това каза вицепремиерът на Словакия Роберт Калиняк

Животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след опита за убийство, каза вицепремиерът Роберт Калиняк пред репортери. „Той е извън непосредствена заплаха за живота си, но състоянието му остава тежко и се нуждае от интензивни грижи“, съобщи най-близкият политически съюзник на премиера. 

Здравният министър на Словакия: Състоянието на Фицо е стабилизирано, но остава сериозно

Фицо е в болница от сряда, когато самотен стрелец го простреля четири пъти, включително в корема. Словашкият премиер претърпя петчасова операция в сряда и друга операция в петък, и двете в болница в град Банска Бистрица.

„Можем да считаме състоянието му за стабилно с положителна прогноза“, каза още Калиняк пред болницата и добави: „Сега всички се чувстваме малко по-спокойни“. Вицепремирът добави, че Фицо ще остане за момента в болницата в Банска Бистрица.

В събота Специализираният наказателен съд на Словакия постави, че заподозреният за нападението, идентифициран от прокуратурата като Юрай Ц., ще остане в ареста, след като му бе повдигнато обвинение за опит за убийство. Според местни медии заподозреният е 71-годишен бивш охранител в търговски център, който имал законно притежавано огнестрелно оръжие.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС