71-годишният мъж, който го нападна, остава в ареста до делото

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо е стабилизирано, но остава сериозно, съобщи след опита за покушение срещу него министърката на здравеопазването на страната Зузана Долинкова. Междувременно 71-годишният мъж, който го нападна, се изправи пред съда. Очаквано, той ще остане в ареста до старта на делото.

Тя поясни, че вчерашната двучасова операция за отстраняване на мъртви тъкани от множеството огнестрелни рани, която увеличи надеждите за неговото възстановяване, е "допринесла за положителната прогноза" за Фицо.

Простреляха премиера на Словакия (ВИДЕО)

Словашкият вицепремиер Роберт Калиняк каза на журналисти пред болницата, в която се лекува Фицо, че прехвърлянето му в столицата Братислава от малкото градче в района, където беше прострелян пет пъти от упор, няма да бъде извършено през следващите няколко дни. По думите на вицепремиера не е било необходимо официално да бъдат поемани функциите на министър-председателя.

На 15 май словашкият премиер Роберт Фицо бе прострелян с пет куршума след изнесено правителствено заседание в град Хандлова. Обвинение в опит за убийство беше повдигнато на задържания 71-годишен мъж. Става дума за писателя Юрай Цинтула от град Левице. 59-годишният Фицо пое поста през октомври, след като неговата центристка популистка партия Smer спечели общи избори. Това е четвъртият му мандат като министър-председател. 

Днес нападателят се яви за първи път в съдебната зала в Пезинок, малък град недалече от столицата Братислава. Сградата на съда беше охранявана от маскирани полицаи, въоръжени с пушки. Медиите не бяха допуснати в съда, а журналистите бяха държани извън сградата. 

Заподозреният беше поставен в предварителен арест от специален наказателен съд в град Пезинок, североизточно от Братислава. "Причината е опасения за потенциално бягство или, че престъпната му дейност може да продължи", каза говорителят на съда Катарина Куджакова.

Нападателят казал на полицията, че е решил да извърши покушението не след преизбирането на Фицо, а след президентските избори миналия месец. Полицията определя мотивите му като политически. Биографията на мъжа показва наглед противоречащи една на друга постъпки и позиции. Той работел като охранител в търговски център и бил нападнат от дрогиран клиент. Близките и съседите му казват, че покушението срещу Фицо е абсолютна изненада и по поведението на мъжа не е могло да се предвиди подобна постъпка.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase