До осми юни премиерът трябва да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава

Разделението в правителството на Израел се задълбочава. Един от министрите, поканени във военния кабинет, постави ултиматум на Бенямин Нетаняху. До осми юни премиерът трябва да излезе с ясен план за войната в Газа и управлението на анклава. В противен случай Бени Ганц напуска военновременния кабинет.

Израелските сили са убили командир на "Ислямски джихад" близо до Рафа

Този ултиматум идва само няколко дни, след като министърът на отбраната публично подкани Нетаняху да обясни какви са плановете за действие. Значителна част от израелците не одобряват нито премиера, нито начина по който се води войната. Той все по-често взима страната на най-радикалните партии в Израел. Натиск има и отвън. Съединените щати открито са недоволни от Нетаняху и също настояват, че подкрепата им за Израел зависи от това дали премиерът има план за действие и какъв е той.

"Докато Израел осигурява безопасността, трябва да бъде изготвена американска, европейска, арабска и палестинска администрация. Цивилните трябва да управляват Газа и да положат основите на алтернативна власт, която не е нито "Хамас", нито Абас. Ако Вие, господин премиер, поставите нацията над личните интереси и последвате пътя на Херцел, Гурион и Рабин, ще намерите в мен съюзник в борбата. Но ако изберете да повлечете страната в бездната, аз избирам да напусна кабинета", заяви Ганц.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase