Преди години Лубиц лекувал психическо заболяване

Негоден за работа! Това  e предписал лекар на пилота, предизвикал катастрофата на германския самолет. Андреас Лубиц, обаче скрил и скъсал болничния, и се качил на самолета. Андреас не е трябвало да лети в деня на катастрофата. Имал е болничен, но го е унищожил. Какво още откриха разследващите?

Още по темата


Лубиц е скрил заболяването си от шефовете си. За деня на фаталния полет, дори имал болничен лист, но въпреки това отишъл на работа. Болничният е намерен разкъсан на малки парченца в апартамента му в Дюселдоф. След обиска там следователите изнесоха десетки кутии с веществени доказателства.


„Иззети бяха медицински документи, които показват съществуващо заболяване и назначено лечение от лекарите. Фактът, че открихме скъсан болничен лист за деня на престъплението подкрепя предположението, че пилотът е скрил болестта си”, обясни федералният прокурор Кристоф Кумпа.


В дома на помощник-пилота не е намерено нито прощално писмо, нито нещо, което да се свързва с намеренията му. Няма и доказателства за политически или религиозен мотив. Колега на Лубиц, с когото са летели заедно призна, че той е познавал добре мястото, където се е разбил самолета, но вероятно това е съвпадение.


„Не мисля, че е избрал мястото, не знам. Съвпадението е твърде голямо. Ако е знаел, че капитанът ще излезе от кабината точно над този район. Просто е било съвпадение”, твърди Дитер Вагнер, пилот и приятел на помощник-пилота.


Преди 6 години Лубиц се лекувал в психиатрия, написа в. „Билд”, който твърди, че е получил засекретеното здравно досие на пилота.


Андреас имал пристъпи на страх и паника, а докато се обучавал в „Луфтханза”, на няколко пъти е определян като временно неспособен да лети.


В интервю за CNN изпълнителният директор на „Луфтханза” обаче заяви, че Лубиц е покрил всички изисквания.


„Пилотът е преминал успешно всичките си тестове, всички медицински прегледи. Мрежата ни за сигурност, с която толкова се гордеем, не е проработила в този случай”, обясни изпълнителния директор на „Луфтханза” Карстен Шпор.


От „Луфтханза” признаха, че са знаели за проблемите на Лубиц, но не е имало нищо, което да предполага, че той представлява риск.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Антоанета Николова