200 000 евро поискаха организации от бизнесмен, за да оттеглят жалби за замърсяване на околната среда

 

Еко рекет за стотици хиляди. Разследване на Нова разкри добре организирана схема, в която под прикритието на грижа за природата функционира успешен модел за бърза печалба. 

 

Пред скритата ни камера бизнесмен беше рекетиран за 200 000 евро. Срещу тези пари екоорганизации обещават да си мълчат за евентуални замърсявания. 

 

По случая вече работят полицията и прокуратурата. 

 

ОВОС е оценка за въздействие върху околната среда и се издава от Министерството на околната среда и водите. Тази оценка е необходима за старта на някои бизнес проекти – енергийни или за добив на метал, например. 

 

Понякога, пак по преценка на екоинспекторите, ОВОС не се издава. Десетките природозащитни организации у нас обаче често атакуват пред съда проектите, които нямат ОВОС, с претенциите, че министерството не си е свършило работата по закон и има опасност от замърсяване. А някои от еколозите директно искат пари от бизнесмена с проекта, за да оттеглят жалбите си пред съда.

 

За такъв натиск сигнализира бизнесмен с проекти за газификация в градовете Пирдоп и Златица. С две жалби пред съда, че нямало адекватна преценка за замърсяването, екокоалиция от няколко сдружения, блокира проектите.


 
Общински адвокат посредничи на еколозите и казва на бизнесмена колко пари искат.

 

„200 000 евро! 200 000 евро! Споразумението ще бъде стискане на ръка. Те депозират молбите за отказ от жалбите, с което да е ясно, че имат желание за прекратяване на делото. Нали, всичките тези неща се депозират при мене. Аз ги държа при мене”, заявява адвокатът. 
Бизнесменът се среща с председателя на екокоалицията, а той потвърждава, че иска парите и ще му спести финансовите загуби и съдебните разправии около забавянето на проекта. 

 

Бизнесменът има 10 дни да даде парите. Но не ги дава и делото влиза в съда. 

 

Потърсихме мнението и на други екоорганизации, които се разграничиха от такъв вид натиск срещу пари, а всички бяха единодушни, че заснетото от нас е екорекет.

 

Как се търгува със защита на природата - очаквайте утре в „Здравей, България" и тази неделя в „Разследване”. Марин Николов за първи път повдига завесата около бизнеса зад една кауза.