От Агенцията по метрология признаха, че надзорници са правили фиктивни проверки

 

Корупция и рекет в държавния надзор над техническото състояние на асансьорите и газ-станциите в страната. От това са оплакаха фирми, на които инспектори искали рушвет, за да не ги проверяват. От ръководството на Агенцията по метрология признаха, че надзорници са правили фиктивни проверки на асансьори и опасни съоръжения.

 

Бизнесмен, който изпълнява проект за газификация в пловдивско, разказва как местен инспектор от държавния надзор се опитал да го рекетира. „Получих оферта – ако не искаш да ти бъде проверявана дейността, добре е да определиш една сума, която ежемесечно да бъде като абонамент. Тогава ние имахме 43 обекта”, казва той.

 

При отказа, последвали тенденциозни проверки и на фирмата били съставени актове с глоби, разказва бизнесменът. Сега текат съдебни дела, в които наказанията се оспорват. Главният секретар на държавната агенция за надзора заяви, че натиск е имало на много места в страната, но от инспектори, които вече са уволнени. Включително и от София.

 

От януари е въведена практиката държавните такси от проверките на опасни съоръжения, да се плащат по банков път, а не кеш директно на инспекторите. По данни на агенцията от тогава държавата има приход от близо 2 150 000 лв.

 

Още за рекета, фиктивните проверки и това защо у нас има асансьори – убийци, гледайте в „Разследване” след Новините на Нова.