Целта им е промените да се направят по време на първо и второ четене на ГПК в парламента

 

Как е възможно да се оптимизира натовареността на следователите обсъдиха магистрати, депутати и следователи на кръгла маса в Съдебната палата.

 

Срещата беше по инициатива на Комисията по анализ и отчитане степента на натовареност на органите на съдебната власт към ВСС. На нея бяха поканени главният прокурор Сотир Цацаров, министърът на правосъдието Христо Иванов и председателят на Върховия касационен съд Лозан Панов. И тримата обаче не уважиха събитието.

 

Идеята беше да се обсъдят промени в Гражданския процесуален кодекс, които да се направят между първо и второ четене в парламента.

 

Според члена на ВСС Румен Георгиев вторият повод за срещата е работната група, която действа в Министерство на правосъдието и има за цел да изготви по-системно и цялостно изменение в НПК. 

 

„В наказателния процес и в досъдебната фаза има сериозен проблем и това е потвърдено от Европейския съд по правата на човека”, отчете Георгиев, цитиран от БГНЕС.

 

Зам.-председателят на парламента Явор Хайтов обяви, че ще инициира в Народното събрание промени, които касаят натовареността на следователите. Хайтов посочи, че е бил подкрепен в тази връзка и от своя колега Явор Нотев. 

 

Снимка/Видео: БГНЕС