Помощ ще има и за Италия и Румъния

Европейската комисия отпусна на България, Италия и Румъния помощ заради бедствията, сполетели тези страни през 2014 г. Средствата са в размер на 66,5 млн. евро. Парите са от фонд "Солидарност" на Европейския съюз, пише БГНЕС.

 

Помощта за България е 1,98 млн. евро, 56 млн. евро ще получи Италия и почти 8,5 млн. евро - Румъния. Средствата трябва отчасти да покрият разходите за възстановителни дейности след наводненията.

 

По-конкретно – те ще се изразходват за възстановяване на жизненоважни услуги и инфраструктура, за покриване на разходите за спешни и спасителни операции и за почистване в засегнатите региони, съобщиха от ЕК.

 

Финансовата помощ от фонда се изчислява въз основа на общата стойност на преките щети от бедствие. Тази помощ може да бъде използвана само за основни неотложни и възстановителни действия.

 

"Финансовата помощ ще помогне на едни от най-слабо развитите региони в Европа да стъпят отново на крака. Тя също така показва солидарността със 130-те хиляди души, които се опитват да преодолеят последствията от опустошителните наводнения", каза Корина Крецу, комисар по въпросите на регионалната политика.