Така държавата ще се бори с анаболите

 

Още по темата

Държавата в битка с анаболите и фитнес инструкторите без ценз. Причините са в зачестилите злоупотреби със забранени субстанции, все по-големият брой тийнейджъри, които посягат към тях и допинг - скандала с щангистите.


Ако в изрядните фитнес зали инструкторите имат ценз за треньори и познания за допустимото и безвредно използване на хранителни добавки, то на много места в страната предпочитат вредни субстанции за бърз ефект с риск за живота и здравето.

 

Ето защо от спортното министерство са подготвили 10-годишна стратегия, която предвижда да има регистър на фитнес залите, а хората, които ни тренират задължително да имат нужното образование.


По неофициални данни с фитнес за здраве у нас се занимават около 100 000 души, предимно млади хора.


„Оказва се, че младите хора, които се занимават с фитнес в свободното си време имат достъп до допинга във фитнес центровете, в тях се разпространяват различни вредни за здравето вещества, например хранителни добавки, съдържащи стероиди”, коментира министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


А тези хранителни добаки се разпространяват от фитнес инструктурите.


„Предполагам, че масова практика е по фитнесите да се вземат анаболни стероиди и то такива от млади момчета, които искат по бързия начин да стават нещата”, каза фитнес инструкторът Димитър.


А нещата не бива да стават по бързия начин. Зад тялото на Димитър стоят десетки години тренировки - първо като гребец и след това в залата. Вече осем години е фитнес инструктор, преминал е курсове и продължава да се обучава.


„Всякакви хора, които са бармани, охрани, примерно почват да стават фитнес треньори, без изобщо да знаят за какво става на въпрос”, коментира фитнес инструкторът Димитър.


От бранша днес се чу и радикалното предложение да се затварят обекти, в които се установи продажба на замърсени хранителни добаки и различни забранени субстанции. Предвижда се и криминализиране на продажбата и разпространение на вредните субстанции.  


Повече по темата гледайте във видеото.

 

Още за анаболите си припомнете от "Темата на Нова" на Надя Ганчева ТУК.