С подобно производство преди месец се сдоби и бившият председател на СГС Владимира Янева

По искане на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, Висшият съдебен съвет образува дисциплинарно производство срещу втори зам.-председател на Софийски градски съд – съдия Петя Крънчева, информира БГНЕС.

 

В края на февруари с дисциплинарни производства се сдобиха бившият председател на СГС Владимира Янева и заместничката й Богдана Желявска.

 

Искането на Лозан Панов за дисциплинарка срещу Петя Крънчева е на основание резултатите от проверката на работата на Софийски градски съд, която ВСС извърши в последните месеци. От нея стана ясно, че Крънчева е предоставяла невярна информация за разпределение на делата й.

 

На днешното си заседание ВСС отхвърли две повторни искания на правосъдния министър Христо Иванов за образуване на дисциплинарни производства срещу бившия председател на СГС Владимира Янева заради разрешенията за прилагане на СРС по аферата "Червеи" и срещу бившия следовател Петьо Петков.

 

Мнозинството от ВСС индиректно показа на министъра на правосъдието, че не познава закона, защото вместо да внася повторно искане за дисциплинарно производство срещу Владимира Янева, той е можел да обжалва отказа на кадровиците пред ВАС.

 

Мотивът за отказ за образуване на дисциплинарка срещу Петков и този път бе, че давностния срок за подвеждането му под отговорност е изтекла. Същият мотив ВСС изложи и при предходния отказ да образува дисциплинарно производство по искане на правосъдния министър срещу следователя за ролята му на свидетел по делото "Цонев, Сантиров, Попов".