Той три пъти е бил свидетел на чудото на Благодатния огън

 

Тази година Благодатният огън ще пристигне в България с правителствения самолет, който вече е в изправност след инцидента с колесника му. Кой ще донесе пламъка при вярващите в България и как се случва чудото в Йерусалим?


Всяка година на Велика Събота Божи гроб се превръща в център на православния свят.  
„Това е едно изключително преживяване да присъстваш на самото слизане на Благодатния огън, то си струва труда, който човек полага за това”, казва митрополит Гавриил.


И тази година огънят ще пристигне у нас със специална делегация. Светият синод реши начело на нея да бъде митрополитът на Ловеч Гавриил. Той и още трима свещеници ще донесат благодатния огън у нас.


Единствените, които могат да получат от небесния огън са православните християни. Най-старите сведения за Благодатния огън са от II век сл. Хр. А подготовката за слизането на Свещения огън започва още от сутринта. Огънят, който дава надежда, че чудото е още сред нас.


„Преди да слезе огънят там, представители на властта, войници проверяват самия параклис в цялата църква да няма запалени кандила, свещи, проверяват да няма никакви средства за запалване на огъня. Патриархът също се проверява”, разказва митрополит Гавриил.


Митрополит Гавриил три пъти е бил свидетел на чудото на Благодатния огън.


„Хората са свидетели на това как този огън слиза, почват едни като мълнии, малки светлинки стават все по-плътни като слизат и един такъв облак огнен”, обяснява митрополит Гавриил.
Имало е случаи, в които огънят е чакан с часове докато се появи. След като слезе при вярващите в първите минути Благодатния пламък не пари и не изгаря.


„Ние имаме снимка как с факла от 33 свещи хората си слагат този огън на ръката, на косата и брадата и не се запалва”, обясни митрополит Гавриил.


Повече по темата гледайте във видеото.