Данните са на Световната банка

 

Само един от 12 българи е участвал в обучение за повишаване на квалификацията през последните 12 месеца.  Данните са на Световната банка.  

Още по темата

 

В това число влизат, както работещи, така и безработни и трайно незаети. Според тенденции, които не са от вчера, работата се сменя, не заради загуба на интерес или прищявка, а заради нуждите на пазара, казват от Световната банка.

 

И още нещо неочаквано - в България у мъжете работодателите ценят повече уменията, няма значение как са придобити, а дамите се реализират повече с образованието си. Работа  40 години на едно и също място  днес това е по-скоро екзотика, но Иван Попецов е пример за това. В ателието си за тапицерски услуги на централна улица в столицата работи неуморно заедно със сина си, който първо е учил сладкарство и хлебарство и по-късно е решил да помага на баща си.

 

От Световната банка твърдят, че смяната на професията, ученето и преквалификацията, не е въпрос на прищявка, а необходимост, наложена от пазара.  „За България е важно да използва целия си човешки потенциал, затова и се опитваме да увеличим продуктивността”, подчерта  Виктория Левин от Световната банка.

 

„Трябва да променим начина ни на мислене за това, че взимането на висше образование или придобиването на квалификация е за цял живот. Ще се налага да се усъвършенстваме, дори да се преквалифицираме. Ако вземем европейската статистика, може би три-четири пъти в живота си, ще се наложи”, коментира Томчо Томов от Българската стопанска камара.

 

Демографските разчети сочат, че между 2010 и 2050 г. най-многобройни в страната ще бъдат около 50-годишните. България ще изпита и най-резкия спад в броя на населението в трудоспособна възраст.  В този период страната ни ще загуби една трета от населението си , заради ниската раждаемост и миграцията.