Груби нарушения установи проверка на районната прокуратура

 

 

Още по темата

Открити са груби нарушения в охраната на складовете с боеприпаси край село Иганово. Прокуратурата е установила, че при смяната на пазачите складовете са оставали за повече от половин час без надзор. Освен това край боеприпасите са пасли и коне.

 

Неизвестно лице редовно е водело на паша около 20 коне в зелените площи около складовете за снаряди. Обяснението на човека - конете изяждали тревата и така не се налагало да се коси, посочва се още в доклада.

 

Нови взривове стреснаха жителите на село Иганово днес. Гърмежите този път идваха от другата страна на селото,откъм  военния полигон и бяха контролирани. По обяд в завода влязоха сапьори. Те направиха опит да стигнат до взривения цех. Сутринта полицията е разпитала двамата охранители, които са били на смяна вчера сутринта. Единствено са обяснили, че минути преди експлозиите са чули пукане в цех 835. След което са подали сигнал в полицията и пожарната. 

 

По обяд специализирана група сапьори влезе в завода. И след кратък оглед реши същинското разчистване на невзривените снаряди да започне утре сутринта. След което да влязат следователите. В Иганово говорят, че някой иска да затрие завода от картата на България и да остави стотици семейства без препитание.

 

От прокуратурата уточняват, че охраняемият периметър е бил оставен без физическа охрана в продължение на повече от 30 минути на 21 март. Дневната смяна охранители си тръгнали тогава по-рано, а пък нощната смяна служители на охраната дошли по-късно.

 

И първият инцидент - на 21.03.2015г. , и вторият - на 14.04.2015г., са възникнали именно в този отрязък от време - първият - около 19.20 ч., вторият - малко след 7.00 ч. - тоест, в периода, през който се сменят постовете на охраната, пише в доклада на районната прокуратура.

 

Освен сред хората в селото, напрежение има и сред работниците във ВМЗ, защото заводът дава хляб на много хора. Дори са готови на стачка.

 

Розоберът е пред провал. От месец на стотици производители е забранено да влизат в нивите си, защото са в охраняемата зона. Тъй като това е основното им препитание, те готвят протест.

 

Две версии се очертават като основни. Първата е, че взривовете са дело на конкурент, а втората е, че става дума за саботаж. В производствения цех е имало 500 противотанкови снаряда и други боеприпаси. Продукцията е била застрахована, затова държавното предприятие няма да търпи щети, а те ще бъдат поети от застрахователя. 
 

Репортер: Благой Бекриев