Дължите ми извинение, обърна се той към журналисти

 

След шест години съдебна сага  бившият шеф на пътния фонд Веселин Георгиев излиза сух от аферата "Батко и братко". Днес състав на Софийския градски съд го оправда за сключени договори за строителство на пътища с двамата му братя.   

Още по темата

 

Аферата "Батко и братко" стана емблема за корупция по време на управлението на Тройната коалиция. Скандалът избухна през 2008 година и доведе до спиране на еврофондове. Причината - сключени договори за строителство на пътища с фирми, в чието управление участват двамата братя на шефа на пътния фонд Веселин Георгиев.

 

 „Писахте неверни неща, писахте, че съм откраднал 120 милиона лева от държавата”, обърна днес Георгиев към журналистите, дошли да чуят решението на съда.

 

Днес той е невинен по всички обвинения. Според съда  не той възлагал обществените поръчки, те се възлагали от областните пътни управления, именно те избрали без конкурс фирми на братята на Георгиев.  „Смятам, че много хора ми дължат извинение”, коментира още той.

 

От прокуратурата няма да се извинят, но ще протестират решението на съда.  И ако прокуратурата бе изненадана от решението на съда, тъй като исканата от държавното обвинение присъда беше 5 години затвор, то политиците не бяха.  

 

Случаят с Веселин Георгиев бе преекспониран в публичното пространство и послужи главно за политическа употреба”, коментира Атанас Мерджанов от БСП.  От ГЕРБ също не бяха остри в оценката си и се позоваха на независимия български съд.  „Трудно се коментира решението на български съд, защото по въпроса за вината само наказателният съд е компетентен да я определи”, коментира Данаил Кирилов.

 

Присъдата не е окончателна, така че съдебната сага за Георгиев продължава. 

 

Видео:БГНЕС