Марин Льо Пен отнема думата на баща си

Ръководителката на крайнодясната френска партия Национален фронт Марин Льо Пен заяви, че не желае занапред нейният баща и основател на НФ Жан-Мари Льо Пен да говори от името на партията, предаде БГНЕС. 

Още по темата

 

Жан-Мари Льо Пен не трябва занапред да има възможност да изразява свои мисли от името на "Националния фронт", тъй като неговите становища противоречат на набелязаната линия. Напоследък станаха няколко инцидента, които просто са неприемливи, заяви тя по радиостанция Европа 1.

 

Марин Льо Пен направи изявлението ден преди заседанието на изпълнителния съвет на НФ, на което ще бъдат обсъдени санкции срещу Льо Пен-баща в отговор на неговия изявления отпреди месец.

 

В началото на април Жан-Мари Льо Пен предизвика скандал, повтаряйки публично стари свои изказвания за газовите камери по време на Втората световна война. Според него те били "само подробност" от историята. Освен това той каза, че възнамерява да издигне кандидатурата си за ръководител на района Прованс-Алпи-Лазурен бряг и дори за президентските избори през 2017 г. Изявленията му предизвикаха остра реакция от страна на сегашния лидер на Националния фронт, дъщеря му Марин Льо Пен.

 

Последната му провокация бе на 1 май, когато, без да е поканен 86-годишният политик се появи на естрадата с официалните лица на традиционната Първомайска манифестация на НФ в Париж, за да приветства събралите се. Това разгневи дъщеря му, която се готвеше да произнесе реч.