Равносметката е щети за стотици хиляди левове, къщи без покриви и унищожена реколта

 

Щети за стотици хиляди левове, къщи без покриви и унищожена реколта. Така изглежда Южна България след опустошителна буря. Ураганен вятър със скорост над 100 километра в час премина през Хасково, Димитровград, Симеоновград и Харманли. 

 

За щастие пострадали няма, но областта дълго ще се възстановява от природното бедствие.  

 

Екип на Новините на Нова отиде в Симеоновград, където 26 постройки са останали почти или изцяло без покриви. Там хората не са виждали подобна стихия от десетилетия. Стотици изкоренени дървета, отнесени спирки на градския транспорт, покриви на бензиностанции от ламарина.

Още по темата

   

 

В късния следобед вчера домът и бизнесът на Ели Арсова е сринат. Отнесеният от вятъра покрив е излетял на повече от 60 метра и се стоварил върху паркираните отпред коли. Те са смлени. Още десетки са в същото състояние. Хората там не помнят подобна стихия от десетилетия.

 

Стотици хора останаха без поминък след природната стихия в кърджалийската Община Кирково. За Зехра Расим вчерашния ден е един от най-черните в живота й. Бурята е унищожила всичко, на което е разчитала, за да издържа семейството си.

 

На няколко километра от унищожените посеви Сали Исмаил още брои мъртвите си крави. Само по груби изчисления загубите на фермата са между 10 и 20 хиляди лева, а почти всички останали живи животни са ранени от ледените късове.

 

Помощ обаче едва ли ще има, тъй като хората нямат застраховки. На практика градушката ги оставя без поминък. От общината се надяват Социалното министерство да отпусне пари за временна заетост, за да имат пострадалите поне някакви доходи тази година.

 

Репортер: Димитър Иванов