Кой е по-добър - един дванайсетокласник или ChatGPT?

Ден след като зрелостниците положиха първата си задължителна матура – по български език и литература – направихме експеримент: как изкуственият интелект би се справил с най-трудното от изпита според зрелосниците - 41-ви въпрос.

Часове след като успешно полага първия си изпит на последната права в училище, за  ученичката Адрияна е време за равносметка: "Според мен беше лесен – но това най-вероятно се дължи на факта, че учих страшно много за него", споделя тя.

Вижте верните отговори на матурата по БЕЛ

На предизвикателния за всеки зрелостник последен въпрос от матурата, тя не се колебае – и пише интерпретативно съчинение. Но равносметката на учителите показва, че повечето ученици избрали да пишат есе.

"Трябва да събереш абсолютно цялата си информация – от житейския си опит, от философска гледна точка, от културна, от историческа, дори от еволюционна – така че за мен това е много по-сложен жанр", смята учителка.

Зрелостниците трябваше да работят по произведението на Христо Смирненски – „Приказка за стълбата“. Заедно решаваме – да предизвикаме ChatGPT с интерпретативно съчинение.

В единия случай му даваме само темата, а в другия – и текста. При първия опит ChatGPT не стига далеч. Опитваме отново – като вече му даваме и текста на Смирненски. След секунди по-детайлният анализ, дело на изкуствения интелект, е вече факт.

Той буквално преразказва - нещо, което ученикът не би трябвало да прави. Сравнявайки своя текст на матурата с този на ChatGPТ, Адрияна също видя съществени пропуски.

Зрелостниците се явяват на матура по БЕЛ

"Много често преповтаря дадени неща, просто за обем, което е добре ние да го избягваме", казва тя. Изводът: без анализ на класовата принадлежност на момъка и на редица от образите на Смирненски – ChatGPT губи точки.

"Ученикът може да използва ChatGPT, за да получи някакви насоки – но в крайна сметка не можем да разчитаме той да ни напише текста. И оценката му спада – до Добър 4 – за това, че все пак няма задълбочаване в анализа", обяснява учителка.

Колко по-висок може да е успехът на Адрияна, която вместо да напише текст за секунди – се готви с месеци за матурата – ще стане ясно на 7 юни.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase